Güncel Sayı

Cilt: 28 Sayı: 3, 23.12.2024

Yıl: 2024

Makaleler

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nün bilimsel yayın organı olan Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg.)’nin kuruluşu 1995 yılına dayanmaktadır.

Doğa, mühendislik ve mimarlık bilimleri alanlarında düzenli olarak Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda üç kez yayınlanan dergi, ulusal ve uluslararası çeşitli endekslerde taranan hakemli bilimsel bir dergidir. 2008 yılından itibaren e-ISSN’ye sahip olarak elektronik ortamda yayımlanan dergi, 2014 yılından itibaren TRDizin atıf dizininde indekslenmektedir.

Dergide teknik not, editöre mektup, vaka takdimi, tartışma ve/veya derleme türündeki çalışmalar değerlendirilmeye alınmaz.

Dergiye gelen çalışmalar ile ilgili olarak hiçbir ad altında yazar veya kurumlardan ücret talep edilmez.

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC (Atıf-GayriTicari) lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.

Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, dergi makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır.


Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg.) (buradan sonra dergi olarak anılacaktır) yayın etiği standartları ile ilgili mevcut politikaların destekçisidir. Bu bağlamda dergi; yayın etiği konusunda Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ile Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirlenen yayın etiği ile ilgili standartlara, politikalara, ilkelere ve tavsiyelere tüm dergi paydaşlarının riayet etmesini bekler. Bu doğrultuda etik standartlara uygun olmadığı tespit edilen makaleler değerlendirmeye alınmadan sorumlu yazara iade edilirler. Yayınlandıktan sonra etik standartlara uygun olmadığı tespit edilen makalelere de bu doğrultuda işlem yapılır. Yayın etiği kapsamında makaledeki tüm yazarların ve paydaşların etik sorumlulukları taşımaları beklenir.

Editör kurulu (editörler, alan editörleri, yardımcı editörler vd.), hakemler ve yazarlar tarafından dikkat ve riayet edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir:

A. Editör Kurulu (editörler, alan editörleri, yardımcı editörler vd.)
1. Makalelerin değerlendirilme süreçleri dergi internet sitesinin ilgili sayfalarında açıklanmıştır. Editör kurulu üyeleri mücbir ve kabul edilebilir geçerli sebepler dışında bu süreçlerin rutin şekilde işletilmesi için azami hassasiyet ve özeni gösterirler.

2. Editör Kurulu üyeleri Sorumlu Yazar oldukları bir makaleyi dergiye göndermemeyi kabul ederler. Bir makalede Yazar olmaları durumunda ise ilgili makalenin süreçlerinde görev almamayı kabul ederler.

3. Editör Kurulu üyeleri dergiye gönderilen makalelerin içeriğinin gizlilikle korunması hususunda gereken hassasiyet ve özeni gösterirler.

4. Editör Kurulu üyeleri makalelerin makul bir zamanlama içerisinde adil ve tarafsız şekilde değerlendirilmeleri hususunda gereken hassasiyet ve özeni gösterirler.

5. Editör Kurulu üyeleri makalelerin değerlendirilmesi ile ilgili olarak hakem daveti ve karar süreçlerinde objektif davranma hususunda gereken hassasiyet ve özeni gösterirler. Yazar(lar)ın makam, mevki, kurum, dini/siyasi görüş ve/veya inançları, cinsiyetleri, milliyetleri vb. özellikleri yayın kurulu üyelerini ve kararlarını etkilememelidir. Editör Kurulu üyeleri ilgili makalenin yazar(lar)ı ile herhangi bir akademik, ticari, sosyal vb. çıkar ilişkisi ve/veya çatışması tespit edilmesi halinde makaleye ilişkin süreçlere dahil edilmezler.

6. Editör Kurulu üyeleri dergiye gönderilen makaleleri akademik/bilimsel özgünlüğü ve düzey, literatüre katkı, dergi kapsamına uygunluk, benzerlik indeksi kriterlerine uygunluk vb. açılardan değerlendirilmesinde gerekli hassasiyeti ve özeni gösterirler.

7. Editör Kurulu üyeleri dergiye gönderilen makalelerin içeriğini hukuki olarak zorunlu durumlar haricinde hiçbir üçüncü şahıs (hakemler hariç) ve/veya kurumla paylaşmamaları gerektiğini ve makalenin herhangi bir içeriğini yazar(lar)ın yazılı izinleri olmadan hiçbir çalışmalarında kullanamayacaklarını bilerek hareket ederler.

B. Hakemler
1. Bir makalenin değerlendirilmesi amacıyla ilgili makalenin alanında bilgi birikimine sahip araştırmacı/uzman kişiler hakem olarak davet edilebilir. Davet işlemi sadece DergiPark sistemi üzerinden gerçekleştirilir ve bu amaçla gönderilen elektronik iletide belirtilen süre içerisinde davetin kabul veya red edilmesi gereklidir.

2. Hakemlerin, makalenin bilimsel içeriğini, derginin kapsam ve standartlarına uygunluğunu, bilim camiasına sunulmaya uygunluğunu ve etik ilkelere uygunluğunu değerlendirmeleri beklenmektedir.

3. Tüm hakemlik süreci sadece DergiPark sistemi üzerinden yürütülür. Hakemlerin makale içeriği veya süreçler ile ilgili olarak yazar(lar) veya üçüncü şahıslarla iletişim kurmaması beklenir. Tespit edilmesi durumunda ilgili kişiler süreç dışı bırakılır ve yerlerine yeni hakem(ler) davet edilir.

4. Dergide tek-kör eş hakem değerlendirmesi standart prosedür olarak kullanılır. Bu bağlamda hakemlerin isimleri yazarlara açıklanmaz.

5. Hakemlerin yeterli zaman ayırabilecekleri ve kendi uzmanlık alanlarına giren çalışmalar için yapılan davetleri kabul etmeleri beklenir. Hakemlerin görüşleri ne olursa olsun süreç boyunca ve sonrasında kararlarını yazar(lar)la veya üçüncü şahıslarla paylaşmamaları beklenir.

6. Hakemlerin makale hakkındaki yorumlarını dürüst ve objektif bir bakış açısıyla, gizlilik ve tarafsız ilkelerine uyarak iletmeleri beklenmektedir. Yazar(lar)ın makam, mevki, kurum, dini/siyasi görüş ve/veya inançları, cinsiyetleri, milliyetleri vb. özellikleri hakemleri ve kararlarını etkilememelidir. Hakemlerin yazar(lar) ile herhangi bir akademik, ticari, sosyal vb. çıkar ilişkisi ve/veya çatışması olması durumunda, makale ile ilgili süreçlere dahil olmamaları gerektiğini bilmeleri beklenir.

7. Hakemlerin özensiz ve yüzeysel değerlendirmeler nedeniyle yeniden değerlendirme süreci planlanması gerektiğini ve bu durumun tüm taraflar için zaman israfı olacağını bilinerek hareket etmeleri beklenir.

8. Hakemlerin makaleyi kabul etme, küçük düzeltme (minor revision) talebinde bulunma, büyük düzeltme (major revision) talebinde bulunma veya reddetme seçenekleri vardır. Hakemlerin görüş ve kararlarını bilimsel temellere dayandırarak açıklamaları ve gerekçelendirerek net şekilde ifade etmeleri beklenir. Bu süreçte akademik etik ve genel ahlak kurallarına uygun şekilde yapıcı ve nazik bir dil ve tutum sergilemeleri beklenir. Düşmanca, küçümseyici, aşağılayıcı, hakaret edici ifadelerden ve benzeri hislerin dışa vurumu olan söylemlerden kaçınılmalıdır.

C. Yazarlar
1. Dergiye gönderilen makaleler özgün bilimsel çalışmalar olmalıdır.

2. Makalelerde sadece katkı sağlayan yazarların isimlerinin yer almalı ve misafir yazarlık, fahri yazarlık, hediye yazarlık, hayalet yazarlık veya yapay zeka yazarlığı gibi etik ilkeler ile bağdaşmayan durumlardan kaçınılmalıdır.

3. Makaleler daha önce yayımlanmamış ve değerlendirilmek üzere aynı anda birden çok dergiye gönderilmemiş olmalıdır.

4. Makalelerde yazarların daha önce yayımlanmış kendi çalışmalarından olsa bile başka bir kaynaktan aldıkları içerik için uygun izin ve/veya kaynakça dergi yazım kurallarına ve etik ilkelere uygun olarak yer almalıdır.

5. Makalelerde herhangi bir fikri mülkiyet hakkı, ticari hak ve/veya gizlilik hakkı dahil olmak üzere hiçbir kişi ve/veya kurum hakkı ihlal edilmemelidir.

6. Makalelerde sunulan tüm içeriğin, verilerin ve sonuçların manipüle edilmemiş ve değiştirilmemiş olması yazarların sorumluluğundadır. Bu bağlamda makalelerdeki verilerin yazarlara ait olması ve/veya bu verilerin kullanılması, çoğaltılması, dağıtılması, türetilmesi vb. gibi hususlarda gerekli izinlere sahip olunması gereklidir.

7. Makale dosyasında Teşekkür, Destekleyen Kurum ve/veya Proje Numarası bilgilerinin mevcut olması durumunda bu bilgilerin makale gönderimi esansında DergiPark sistemine de mutlaka eklenmesi gerekmektedir.

8. Makale gönderimi sırasında makale dosyasına ek olarak Yayın Etiği ve Etik Kurul İzin Belgesi Beyan Formu ile Telif Hakkı Devir ve Çatışma Beyan Formu belgeleri de yüklenmelidir.

9. Makalelerin Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ile Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirlenen yayın etiği ile ilgili içeriğe ve tavsiyelere uygun olarak hazırlanmış olması gereklidir. Ek olarak bahsi geçen yönergenin (25.05.2024 tarihinde erişilen belge için tıklayınız) Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler başlığı altında belirtilen eylemlerden hiçbirinin gerçekleştirilmemiş olmasına mutlak önem ve dikkat edilmiş olması beklenir.

10. Talep edilmesi halinde makalelerdeki içeriğin ham verileri tam ve eksiksiz olarak sağlanabilmelidir.

11. Makalelerin dergi internet sitesinin ilgili sayfalarında açıklanan ve makale yazım şablonunda örneği gösterilen şekilde hazırlanması gereklidir.

12. Makalelerin alanında yetkin ve nitelikli araştırmacı/uzman kişilerce değerlendirilebilmesi için öncelikle bu kişilerin tespit edilmesi gereklidir. Bunun akabinde bu kişiler hakem olarak davet edilir ve daveti kabul etmeleri durumunda değerlendirme süreci başlar. Tüm bu aşamaların yazar(lar) tarafından anlaşılması ve bu işlemlerin bir zaman akışı dahilinde sürdürüldüğünün bilincinde olunması gereklidir.

Yayın Politikası
A. Genel Politikalar
1. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (buradan sonra dergi olarak anılacaktır) yılda üç kez (Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında) düzenli olarak yayımlanan, çeşitli ulusal ve uluslararası indekslerde taranan hakemli bilimsel bir dergidir.

2. Her makaleye eşit muamele edilir ve tümü aynı süreçlere tabii tutulur.

3. Dergide doğa, mühendislik ve mimarlık bilimleri alanlarında Türkçe ve İngilizce dilinde hazırlanmış özgün ve orijinal bilimsel araştırma makaleleri değerlendirilir. Teknik not, editöre mektup, vaka takdimi, tartışma ve/veya derleme türündeki çalışmalar değerlendirilmeye alınmaz.

4. Etik ilkeler ve yayın politikasına uygun olmadığı her hangi bir aşamada tespit edilen makalelerin süreçleri sonlandırılır ve makaleler sorumlu yazarlara iade edilir.

5. Dergide yayımlanan makalelerdeki içerik, bilgi, bulgu, sonuç ve diğer tüm ifadeler derginin görüşleri değildir ve bunlarla ilgili tüm sorumluluk yazarlara aittir.

B. Ücret ve Telif Hakkı Politikası
1.
 Dergiye gelen çalışmalar ile ilgili olarak hiçbir ad altında yazar veya kurumlardan ücret talep edilmez.

2. Yayımlanan makaleler için ayni veya nakit telif ücreti ödenmez.

C. İntihal Politikası
1.
Dergiye gönderilen tüm makaleler intihal kontrolünden geçirilir ve benzerlik endeksine ilişkin bir rapor oluşturulur.

2. Dergiye gönderilen makaleler için benzerlik endeksi raporunun oluşturulması Dergi Sekreteryası tarafından ön kontrol aşamasında gerçekleştirilir. Yazarların bu kapsamda her hangi bir dosya yüklemesine gerek yoktur.

3. Benzerlik endeksi raporu (kaynakça/referanslar başlığı hariç) sonucunda toplam birincil kaynak eşleşme değerinin % 25 veya herhangi bir tek birincil kaynak eşleşme değerinin % 5 üzerinde olması durumunda makaleler değerlendirmeye alınmaz. Belirtilen benzerlik değerlerine ulaşılmamış olsa bile yığın/blok benzerlik tespit edilmesi durumunda makaleler değerlendirmeye alınmaz.

4. Dergiye gönderilen makalelerdeki tüm yazarların makalelerinde hiçbir intihal yapılmadığını, sonradan tespit edilen intihalden dolayı oluşabilecek tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu ve bu hususlarla ilgili derginin hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceğini kabul etmiş sayılırlar.

D. Özel Sayı Yayımlama Politikası
1.
Editör Kurulu’nun değerlendirmesi ve onaylaması ile bilimsel olaylar, ulusal ve/veya uluslararası özel günler, derginin amaç ve kapsamına uygun belirli bir araştırma alanına odaklanmış konular gibi tematik alanlarda ek/özel sayı yayımlanabilir.

2. Ek/özel sayı adedi normal periyodun 1/3'ünden fazla olamaz.

3. Ek/özel sayı kapsamında değerlendirilecek makaleler, normal periyotta değerlendirilen makaleler ile aynı süreçlere tabii tutulurlar.

4. Editör Kurulu uygun görmesi durumunda ek/özel sayı(lar) için Konuk Editör(ler) atayabilir.

E. Makale Gönderim Süreci
1.
Dergiye sadece DergiPark sistemi ile makale gönderilmesi mümkündür ve tüm prosedürler sadece DergiPark sistemi üzerinden yürütülür. Diğer iletişim araçları ile bilgi almaya çalışan ve/veya editör kurulu üyelerini bu hususla rahatsızlık verecek mertebede meşgul eden yazarlara ait makaleler hangi aşamada olduklarına bakılmaksızın iade edilir.

2. Makale gönderim sürecinde Makale Üst Verileri sayfasında makaleye en uygun en az 1 (bir) en fazla 3 (üç) konu güncel UKOD sürümüne uygun olarak seçilmelidir. UKOD ile ilgili bilgi için ilgili DergiPark sayfası incelenebilir.

3. Makale gönderim sürecinde DergiPark sisteminde Yazarlar sayfasında bulunan açıklamalara uygun olarak makaledeki tüm yazarlar DergiPark sistemine eklenmelidir.

4. Makale gönderim sürecinde DergiPark sisteminde Dosyalar sayfasında bulunan açıklamalara uygun olarak gerekli olan Gönderi Dosyaları yüklenmelidir. Dosya isimleri, Dosya Türü alanında gösterildiği şekilde düzenlenmiş olmalıdır.

5. Makale gönderim sürecinde Ek Bilgiler sayfasında istenen veriler, makale tam metin dosyasındaki veriler ile tamamen aynı olacak şekilde eklenmelidir.

6. Makale gönderim sürecinde Ön İzleme sayfasında gösterilen veriler kontrol edilmeli, Makale Kontrol Listesi okunarak onaylanmalıdır. Editöre iletilmek istenen bilgi ve notlar için Editöre Notlar alanı kullanılabilir.

7. Makalelerin, şablonunda örneği gösterildiği ve yazım kurallarında belirtildiği şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Tüm yazarların tüm bilgileri (isim, varsa ikinci isim, soyisim, kurum bilgileri, ORCID bilgileri vb.) doğru ve eksiksiz olmalıdır. Bu bilgilerin doğruluğundan yazarlar sorumludur.

8. Makalelerde gerekli görülür ise Teşekkür, Destekleyen Kurum ve/veya Proje Numarası alaları eklenebilir.

9. Makalelerin araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olması gereklidir. Her gönderi için, tam metin dosyasına ek olarak Yayın Etiği ve Etik Kurul İzin Belgesi Beyan Formu ile Telif Hakkı Devir ve Çatışma Beyan Formu belgeleri tüm yazarlar tarafından imzalanmış olarak makale gönderimi esnasında DergiPark sistemine yüklenmelidir. Eksik bilgi/belge olması durumunda makaleler değerlendirilmeye alınmamaktadır.

F. Etik Beyanlar
1.
Tüm yazarlarının Etik İlkeler ve Yayın Politikası sayfasında mevcut tüm ifadeleri kabul ettikleri varsayılır.

2. Makalelerdeki tüm yazarların yayın etiği konusunda Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirlenen yayın etiği ile ilgili standartları, politikaları, ilkeleri ve tavsiyeleri kabul ettikleri varsayılır.

3. Makalelerdeki tüm yazarların hiçbir şekilde intihal (aşırma), sahtecilik (uydurma), çarpıtma, çoğaltma, dilimleme ve benzeri etik ihlal yapmadıklarını kabul ettikleri varsayılır.

4. Makalelerde sadece katkı sağlayan yazarların isimlerinin yer alacağı ve misafir yazarlık, fahri yazarlık, hediye yazarlık, hayalet yazarlık veya yapay zeka yazarlığı gibi etik ilkeler ile bağdaşmayan durumlardan kaçınıldığını tüm yazarların kabul ettikleri varsayılır.

5. Makalelerde maddi ve/veya ayni destek mevcut ise Teşekkür, Destekleyen Kurum ve/veya Proje Numarası alanı eklenmelidir.

6. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar, insan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması, insanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar ne zaman yapıldığına bakılmaksızın etik kurul izin belgesi gerektiren çalışmalar olarak değerlendirilecektir. Bu kapsamda olan çalışmalar için Etik Kurul İzin Belgesi sağlanmalı, dergiye sunulmalı ve makale metninde bu hususta ayrıntılı ve açıklayıcı bilgi eklenmelidir.

7. Dergiye gönderilen makalelerde yapay zekanın bilimsel çalışmalarda kullanımı ile ilgili olarak COPE’nin takip eden beyanı benimsenmiştir: “Araştırma yayınlarında ChatGPT veya Geniş Dil Modelleri gibi yapay zeka (AI) araçlarının kullanımı hızla artmaktadır. COPE’un, diğerlerinin yanında WAME ve JAMA Network gibi yan kuruluşları, yapay zeka araçlarının bir makalenin yazarı olarak listelenemeyeceğini belirtmektedir. Yapay zeka araçları, sunulan çalışmanın sorumluluğunu üstlenemedikleri için yazarlık gereksinimlerini karşılayamazlar. Yasal varlıklar olmadıkları için, çıkar çatışması olup olmadığını iddia edemezler ve telif hakkı ve lisans anlaşmalarını yönetemezler. Bir makalenin yazılmasında, görsel öğelerin üretilmesinde veya verilerin toplanması ve analizinde yapay zeka araçlarını kullanan yazarlar, makalenin Materyal ve Metotlar (veya benzeri bölümünde) yapay zeka aracının nasıl kullanıldığını ve hangi aracın kullanıldığını açık bir şekilde belirtmek zorundadır. Yazarlar, yapay zeka aracı tarafından üretilen bölümler de dahil olmak üzere, makalelerinin içeriğinden tamamen sorumludur ve bu nedenle tüm yayın etiği ihlallerinden sorumludur.” Bu bağlamda dergiye gönderilen makalelerde yapay zeka araçlarının makalenin bir bölümünün veya tamamının yazılması amacıyla kullanılmadığını tüm yazarların kabul ettikleri varsayılır. Eğer yazım ve/veya dilbilgisi kullanımını geliştirmek amacıyla her hangi bir yapay zeka aracı kullanılmış ise bu durumun yazarlar tarafından açık ve kapsamlı bir şekilde makale metninde belirtilmesi gerektiği durumunun tüm yazarların kabul ettikleri varsayılır.

8. Dergiye gönderilen makalelerdeki tüm yazarların Etik İlkeler ve Yayın Politikası alanında açıklanan ifadelere aksi hallerde oluşabilecek tüm durum ve sonuçlarda sorumluluğun kendilerine ait olduğunu bildikleri ve derginin bu konuda hiçbir sorumluluğunun bulunmadığını kabul ettikleri varsayılır.

G. Değerlendirme Süreci
1.
Dergiye gönderilen her makale ilk olarak Dergi Sekreteryası tarafından ön kontrol aşamasına alınır. Bu aşamada makale; dergi kapsamına, yazım kurallarına, intihal politikasına uygunluk ile gerekli dosyaların mevcudiyeti açısından incelenir. Bu aşamanın mücbir ve kabul edilebilir geçerli sebepler dışında otuz (30) gün içerisinde tamamlanması hedeflenir.

2. Dergi Sekreteryası’nın kararı ile makale düzeltmeler için iade edilebilir, değerlendirme sürecine devam edebilir veya reddedilebilir. Düzeltme için iade edilen makalelerde gerekli düzenlemelerin otuz (30) gün içinde tamamlanması beklenir. Sorumlu yazar tarafından talep edilmesi durumunda mücbir ve kabul edilebilir geçerli sebepler göz önünde bulundurularak en fazla onbeş (15) gün ek süre tanımlanabilir. Tanımlı süre içerisinde herhangi bir cevap alınmazsa makalenin red edilmesi ve sürecin sonlandırılması hakkı dergidedir.

3. Ön kontrol aşamasından sonra makalelere editör, alan editörü ve/veya yardımcı editör atanır. Bu aşamada makaleler dergi yayın politikası, dergi amacı, dergi kapsamı, yeterli bilimsel olgunluk, özgünlük ve kalite gibi ölçütler göz önünde bulundurularak süreç dışı bırakılabilir. Gerekli görülmesi durumunda makalelere Dil Editörü ve/veya İstatistik Editörü atanabilir.

4. Görevlendirilen editör, alan editörü ve/veya yardımcı editör objektif, tarafsız ve makul sürelerde değerlendirme işlemi yapılabilmesi için ilgili makalenin konusuna ve alanına uygun en makul sayıda araştırmacı/uzman kişiyi hakem olarak davet eder. Bir veya birden çok makale değerlendirilmesi için aynı araştırmacı/uzman kişi birden çok kez hakem olarak davet edilebilir.

5. Dergide tek-kör eş hakem değerlendirmesi standart prosedür olarak kullanılır. Bu bağlamda hakemlerin isimleri yazarlara açıklanmaz. Yazarların çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesi talep etme hakları da vardır. Çift taraflı kör hakemlikte hakem ve yazar isimleri birbirlerine açıklanmaz. Bu talepte bulunacak yazarların makale dosyalarında yazar bilgilerine dair hiçbir ifade bulunmamalıdır. Yazar bilgileri makale şablonunda ve yazım kurallarında belirtilen açıklamalara uygun şekilde ayrı bir dosya olarak hazırlanmalı ve makale gönderimi esansında DergiPark sistemine yüklenmelidir.

6. Hakemlerin Etik İlkeler ve Yayın Politikası sayfasında açıklanan hususlara riayet ederek değerlendirme davetini kendilerine iletilen otomatik elektronik postada belirtilen süre içerisinde kabul veya reddetme hakları vardır. Bu süre sonunda editör, alan editörü ve/veya yardımcı editör hakemlik davetini yenileyebilir veya farklı bir araştırmacı/uzman kişiyi hakem olarak davet edebilir.

7. Hakemler için değerlendirme süreci davetin kabul edilmesiyle başlar ve DergiPark sisteminde belirtilmiş olan standart sürenin sonuna kadar devam eder. Bu süre içerisinde DergiPark sisteminde hakemlere sunulan ilgili formlarının eksiksiz olarak doldurulması beklenir. Mücbir ve kabul edilebilir geçerli sebepler öne sürülmesi durumunda hakemlere ek süre verilebilir. Tanımlı zaman içerisinde herhangi bir görüş alınmazsa ilgili hakemlik süreci sonlandırılarak farklı bir araştırmacı/uzman kişi hakem olarak davet edilebilir.

8. Hakemlerin makaleyi kabul etme, küçük düzeltme (minor revision) talebinde bulunma, büyük düzeltme (major revision) talebinde bulunma veya reddetme seçenekleri vardır.

9. Editör, alan editörü ve/veya yardımcı editör hakemler tarafından yapılan değerlendirme ve yorumları dikkate alarak makaleyi kabul etme, küçük düzeltme (minor revision) kararı verme, büyük düzeltme (major revision) kararı verme veya reddetme hakkına sahiptir.

10. Küçük düzeltme (minor revision) veya büyük düzeltme (major revision) kararı verilen makaleler sorumluyazarlara iade edilir. Sorumlu yazarın revizyon talebini kabul veya reddetme hakkı mevcuttur. Revizyonun kabul edilmesi durumunda yazarların kendilerine iletilen otomatik elektronik postada ve DergiPark sisteminde belirtilen süre içinde gerekli revizyon işlemini tamamlamaları beklenir. Sorumlu yazar tarafından talep edilmesi durumunda mücbir ve kabul edilebilir geçerli sebepler göz önünde bulundurularak en fazla otuz (30) gün ek süre tanımlanabilir. Tanımlı süre içerisinde herhangi bir cevap alınmazsa makalenin red edilmesi ve sürecin sonlandırılması hakkı dergidedir.

11. Revizyon işlemi tamamlanan makale editör, alan editörü ve/veya yardımcı editör tarafından ilk değerlendirme turundaki ile aynı veya farklı hakemlere yeniden değerlendirilmek üzere iletilebilir. Revizyon işlemi sonucunda makaleyi tekrar görmek istediğini belirten hakemlere, bu isteklerini belirttikleri her değerlendirme turu sonrasında yeniden görüş sorulur.

H. Yayım Süreci
1.
Editör, alan editörü ve/veya yardımcı editör tarafından kabul kararı verilen makaleler yayım aşamasına geçer.

2. Bu süreçte makaleye mizanpaj ve yayın editörleri atanabilir.

3. Mizanpaj editörleri gerekli görmeleri durumunda yazarlarla iletişime geçerek makalenin dergi yazım kurallarına ve şablonuna uygun hale getirilmesini talep edebilir ek olarak yazımsal düzeltme ve diğer çeşitli kontrolleri isteyebilirler. Böyle bir durumda yazarlar kati suretle makalelerinde içerik olarak herhangi bir değişiklik yapmamalıdırlar. Aksinin tespit edilmesi durumunda makalenin red edilmesi ve sürecin sonlandırılması hakkı dergidedir.

4. Yazarların, yayın sürecinin önemli bir zaman dilimine yayılabilen çeşitli aşamalardan oluştuğunu anlaması önemlidir. Bu bağlamda herhangi bir Editör Kurulu üyesini, nedeni ne olursa olsun, bir makalenin erken yayımlanması veya benzeri bir öneriyle rahatsız edilmesi, makalenin reddedilmesine neden teşkil edebilir.

5. Dergi, her bir sayı için sınırlı sayıda makale yayımlayabilir. Bu kapsamda bir sayı dahilinde yayımlanacak makale sayısına teknik durumlar, süreç detayları, iş yükü ve planlamalar dahilinde karar verilir. Kabul edilen makalenin yayınlanacağı cilt ve sayı yukarıda belirtilen parametreler dikkate alınarak planlanır.

I. Düzeltme ve Geri Çekme Politikası
1.
Makalenin geri çekilmesi işleyişi hakkında: 30.05.2024 tarihinde DergiPark tarafından iletilen duyuru ile geri çekme işleyişinin revize edildiği bildirilmiştir. Bu kapsamda yapılan açıklama şu şekildedir: 

Yazar, makale yeni gönderi durumundayken geri çekme yetkisine sahiptir. Makale alt rollerde veya en az 1 hakem değerlendirmesi var ise yazar editör onayı ile geri çekme talebinde bulunabilecektir. Editör 15 gün içinde talebe cevap vermezse makale otomatik olarak geri çekilecektir. Gönderi yayım sürecinde ise yazar yalnızca istek gönderebilecek ve 15 gün koşulu işletilmeyecektir.

2. Dergide yayınlanan makaleler ilgili metnin son hali olarak kabul edilir ve yazarların bunu kabul ettikleri varsayılır. Hata tespiti durumunda düzeltme veya geri çekme talebi COPE yönergeleri doğrultusunda işleme alınır. Düzeltme veya geri çekme talepleri, tüm yazarlar tarafından ıslak imzalı olarak hazırlanmış, makale başlığı, DergiPark ID numarası ve diğer tüm yayın bilgilerini içeren ayrıntılı gerekçeyi içeren belgenin, sorumlu yazar tarafından derginin resmi iletişim kanalına gönderilmesi suretiyle yapılmalıdır.

3. Yayımlanan makalede tespit edilen hatanın, bulguları büyük ölçüde etkilemeyecek düzeyde olduğu anlaşılırsa bir sonraki sayıda yanılgı veya düzeltme yayımlanabilir. Bu durumda ayrıntılı açıklamanın yer aldığı yanılgı veya düzeltme sayfası ilgili sayıya eklenir ve orijinal makaleye atıf yapılarak yayımlanır.

4. Yayımlanan makalede tespit edilen hatanın, bulguları büyük ölçüde etkileyecek düzeyde olduğu anlaşılırsa veya etik ihlalleri söz konusuysa editör ve/veya yazar tarafından geri çekilebilir. Bu durumda ayrıntılı açıklamanın yer aldığı geri çekme sayfası ilgili sayıya eklenir ve orijinal makaleye atıf yapılarak yayımlanır.

J. Açık Erişim ve Arşivleme Politikası
1.
Yayımladığı makaleleri kamuya ve bilim camiasına ücretsiz olarak sunmanın küresel bilgi paylaşımını artıracağı fikrini benimseyen dergi, makaleleri yayınlandıktan sonra açık erişim olarak sunmaktadır. Bu bağlamda dergi Açık Erişim politikasını benimser ve destekler, Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) deklarasyonunu kabul eder.

2. Dergi Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) tanımına uygun olarak hakem değerlendirmesinden geçmiş bilimsel çalışmaların, internet aracılığıyla finansal, yasal ve teknik engeller olmaksızın, serbestçe erişilebilir, okunabilir, indirilebilir, kopyalanabilir, dağıtılabilir, basılabilir, taranabilir, tam metinlere bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması görüşünü benimser.

3. Yazarlar yayımlanan makalelerin Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile ücretiz olarak erişime açılacağını kabul ederler. Bu lisans hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.

4. Dergi; iştirak eden kütüphanelerin dağıtılan arşivleme sistemi yaratması amaçlı, kütüphanelerin koruma ve restorasyon amaçlı kalıcı arşivler yaratmasına izin vermek için, DergiPark tarafından sağlanmış olan, LOCKSS sistemi kullanmaktadır.

Dergiye gelen çalışmalar ile ilgili olarak hiçbir ad altında yazar veya kurumlardan ücret talep edilmez.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.